tisdag 9 mars 2010

Vår i Halland!

Tofsvipan har anlänt! Våren är här!



Varje år i mars kommer den, strax följt av lärkan. Men jag undrade just var de ska ta vägen eftersom fälten är snötäckta. Men igår hörde jag den för första gången i år...en tofsvipa i skogsbrynet. :-D

På Wikipedia står det:

"Tofsvipa (Vanellus vanellus) är en vadarfågel som tillhör familjen pipare och vipor. Det är den enda arten i sitt släkte som häckar i Sverige. Det är en av Sveriges vanligare fåglar och den har ett karaktäristiskt utseende.

En kontrastrik teckning i svart och vitt och en tydligt spretande tofs i nacken. Benen är ganska långa. Ca 31 cm lång, med ett vingspann på 67-72 cm. Könen är lika och även fåglar i juvenil dräkt har en liknande fjäderdräkt. Buken och kroppssidor är vita, vingarna svarta på ovansidan men skiftar liksom ryggen i blågrönt. Halsen är svart runt om, liksom näbben, strupen, hjässan och tofsen, medan huvudets sidor är vita. Honan har kortare tofs och är ljusare vid näbbens rot och på strupen, och har alltså ett mindre kontrastrikt utseende. Närmast kroppen har vingen ett tydligt, brett vitt band, som är mycket synligt i flykten. Undergumpen är roströd.

Under våren ser man viphanarna flyga fram och tillbaka i kastande akrobatisk flykt, under vilken de låter höra spellätet, ett gnälligt diuvitt-vit-vitt-diuuvitt. På nära håll hörs även ett trummande läte från vingarna. Varningslätet är ett ständigt upprepat klagande vä-hi, som hörs när ungarna kläckts."


Det var dagens lektion i ornitologi! :-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar