tisdag 30 mars 2010

Varför firar vi påsk?

Jag älskar påsken! Det är inte samma krav som man kanske känner vid jul, men det är ändå en helg då man får tid att umgås med nära och kära. Bland alla dessa färger och varm vårsol som ger "hopp om livet". Tråkigt nog bor pappa i Stockholm, mamma i Gnarp i Hälsingland och lillebror i Sundsvall, alla 55-85 mil bort. Men att få umgås med sin svåger går inte av för hackor det heller! :-D


För att bli lite påmind om varför vi firar påsk, så läste jag artikeln "Påsken och dess traditioner" på Odla.nu. Det handlar ju inte bara om Jesu lidande utan alltidfrån att man under fastlagen, på askonsdagen, då fastan förr började (katolska "farväl till köttet"), klädde ut sig till fettisdagsgubbar. Det förekom förr maskerader och vårfester, särskilt i södra Sverige, där ju våren kommer tidigare än längre norrut - till att man förr trodde att det var onda andar i luften på skärtorsdagsnatten.

Och varför tänder vi påskeldar egentligen? Och varför äter vi så mycket ägg just till påsk? Kolla in hela artikeln här! (även om den är från 2003 så är det kul läsning!)


GLAD PÅSK!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar